Hint Yemekleri – Hindistan’da Ne Yenir?

9
207
Hint Yemekleri

Hint Yemekleri özellikle baharat severlerin damaklarında unutulmaz tatlar bırakan lezzetlerle dolu. Neredeyse baharatsız yemek pişirilmiyor. Baharat cenneti olan bu ülkede oldukça fazla çeşitte baharat bulunuyor.

Hindistan’ın Kuzey bölgesinde yaşayan halk genel olarak, etli, az acılı ve yoğun baharatlı yemekleri tercih ederken, güney bölgesinde yaşayanlar ise yoğun acılı, pirinç ve sebzeli ağırlıklı vejeteryan yemekleri tercih ediyor. Hint kültüründeki inanış sebebiyle meşhur hindistan yemekleri kırmızı et yerine tavuk ve balık eti ile pişiriliyor.

Şimdi meşhur Hint yemekleri listemize geçmeden evvel size önemli bir bilgi vermek istiyorum.

Hindistan’ın kendi dillerindeki resmi adının Bharat olduğunu biliyor muydunuz? Evet Hindistan’da ki hint halkı ülkelerine Bharat diyor. Ünlü Baharat yolunu birçoğunuz duymuşsunuzdur. Bu yol boyunca Hindistan’dan, ortadoğu ve avrupaya; tarçın, kakule, zerdeçal, zencefil satışına dayanan bir ticaret yapılıyor… Türkçe’ye de baharat ismi buradan geliyor.

Hindistan’da Ne Yenir? Yöresel Hint Yemekleri Nelerdir?

Aloo Gobi

Hint Yemeği – Aloo Gobi

Aloo Gobi tadına bir türlü alışamadığım hint yemeği . 🙂 Arabistan’da çalışırken Hintli iş arkadaşlarım sürekli bu yemeği sipariş ederlerdi. Sonradan Hindistan’daki restoranlarda da en çok sipariş edilen yemeğin bu olduğunu öğrendim. Patates ve karnabahar ile yapılan ve tüm Hindistan‘da tüketilen bir vejeteryan yemeği. Bizim türlü yemeğine çok benziyor fakat çok baharatlı. Zerdeçal kullanımı nedeniyle sarımsı bir rengi var. İçeriğinde; sarımsak, zencefil, soğan, kişniş sapları, domates, bezelye ve kimyon buluyor. 

Rogan Josh

Rogan josh Babür imparatorluğu tarafından Keşmir mutfağına kazandırılan bir ana yemek. Arpacık soğan, yoğurt, sarımsak, zencefil ve aromatik baharatlara (karanfil, defne yaprağı, kakule ve tarçın) harmanlanan bir sosla pişirilmiş kuzu etinden yapılıyor. Karakteristik parlak kırmızı rengi, acısını azaltmak için tohumdan arındırılarak  kurutulmuş Keşmir biberlerinden alıyor. Keşmir’in pul biberlerinin, Hint mutfağının o meşhur acı biberlerinden çok daha tatlı bir tadı var. Kuzu etini seviyorsanız, bu yemeği mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.

Samosa

Samosa

Hint yemekleri veya Hindistan’ın sokak lezzetleri denince akla ilk gelen Samosa diyebilirim. Samosa, 1.4 milyar nüfuslu Hindistan’ın her cadde ve sokağında rahatlıkla bulabileceğiniz bir atıştırmalık. Bizim patatesli böreğe benziyor. İçerisinde baharatlı patates, soğan, bezelye ve mercimek bulunuyor. Bol yağda kızartılarak pişiriliyor ve nane sosu ile servis ediliyor. Hindistan’ın uzun tren yolculuklarında resmen hayat kurtarıyor. 🙂

Tandoori Chicken

Yoğurt ve baharatlar ile marine edilmiş tavuğa,  kırmızı rengini kazandırmak için kırmızı biber tozu veya Keşmir’in meşhur kırmızı pul biberi eşlik ediyor. Tandırda pişirildiği için yemeğin adına Tandoori Chicken (tandırda tavuk) diyorlar. 🙂 Güney Hindistan vejeteryan ağırlıklı bir mutfak olduğundan bu lezzetli yemek genellikle Kuzey Hindistan’da daha çok seviliyor. Pilav ve gevrek naan ile iki porsiyonu 10 dakika da yiyeceğinizi garanti ediyorum 🙂 

Naan

Naan, sacda veya fırında pişirilen ve yemeklerin yanında servis edilen bir çeşit mayalı pide. Bölgeden bölgeye değişmekle birlikte, tereyağlı, patatesli, sarımsaklı çeşitlerini de bulmak mümkün. Hint yemekleri ‘nin olmazsa olmazı… 

Chicken Curry

Chicken Curry, köri sosuyla hazırlanan bir tavuk yemeği. Hindistan’da aynı yemeğin Fish Curry, Vegetable Curry versiyonlarını da yaygın olarak bulmak mümkün.
Hindistan’da Chicken Curry’i ilk olarak Yeni Delhi’de Spice Rouge ‘da denemiştim. Daha sonra yediğim hiçbir körili tavuktan aynı lezzetini alamadım. Sizinde birgün Delhi’ye yolunuz düşerse mutlaka Spice Rouge’a uğrayıp lezzetli hint yemekleri ni denemenizi tavsiye ederim.

Biryani

Biryani çoğunlukla bir pilav olarak görülse de o, bir pilavdan çok ama çook daha fazlası aslında. Biryani, marine edilmiş et, çeşitli hint baharatları ve safran ile doldurulan bir pirinçten yapılan, Türkiye’de dahil olmak üzere tüm Ortadoğuya nam salmış bir hint yemeği. Bolca koyun ve tavuk eti kullanılarak hazırlanıyor.

Masala Dosa

Güney Hindistan’a özgü olan Masala Dosa yaklaşık 2000 yıldır Hindistan alt kıtasında tüketilen bir yemek. Farklı baharatlarla elde edilen Masala karışımı, pirinç ve hamurdan yapılan bir tür krep olan Dosa ve patates ile doldurularak yapılıyor. Kerala banliyölerindeki bir köy sokak satıcısının elleri tarafından yapılan bir masala dosa yediğinizde, kendinizi nirvanaya ulaşmış gibi hissediyorsunuz. 🙂

Kulfi

Kulfi, şekerli sütün dondurulmasıyla yapılan bir çeşit hint tatlısı. Hindistan’da ise Kulfi’ye Hint dondurması deniliyor. Genellikle badem veya kakule ile servis ediliyor. Ben tadını pek beğenmedim fakat Hindistan’a gittiğinizde hijyenik bir mekanda denemenizi tavsiye ederim.

Khaman

Sarı renkte bir keki andıran bu yemek, nohuttan yapılan channa isminde bir un ile hazırlanıyor. Kızarmış biber, Hint turşusu ve hindistan cevizi ile servis ediliyor. Khanam’ı ana yemek olarak sipariş edebileceğiniz gibi asıl yemeğin yanında aparatif olarakta alabilirsiniz.

Ela Sadhya

Popüler Hint Yemeklerş

Ela Sadhya, Hindistan’ın en güneyindeki Kerala eyaletinde, Muz yaprağı üzerinde buharda pişmiş pilav ve yaklaşık 20 çeşit garnitür ile servis edilen lezzetli bir hint yemeği. Ayrıca Kerala mutfağınında bir nevi sembolü denilebilir. Halkı tarafından çok sevilen bu yemek aynı zamanda festivallerde, düğünlerde ve dini törenlerde de sıklıkla hazırlanıyor. Ela sadhya’da genellikle aşağıda yazdığım garnitürler bulunuyor:

  • Pilav
  • Upperi (muz cipsi)
  • Ellisheri (bir çeşit köri sosla hazırlanan tatlı kabak)
  • Bektaşi Üzümü Turşusu
  • Limon Turşusu
  • Mango Turşusu
  • Kaalan (muz ve yoğurt ile yapılan bir yemek)
  • Pappadom
  • Pachadi (ekşi yoğurt ve bol miktarda hindistancevizi rendesi ve zencefil ile yapılan bir çeşit turşu)

9 YORUM

    • Momo Nepal ve özellikle Tibet’e özgü bir yemek olduğundan yazma gereği duymadım. Fakat Biryani konusunda haklısınız. Unutmuşum… Teşekkürler:)

  1. Gerçekten çok etkileyici ve muhteşem görseller. Bir kısmının tadına bakma imkanım oldu. Baharat sevenler için kaçmaz lezzetler.

  2. Londra da Taj Mahal restoraninda Chicken Curry ve samosa yemistim (samosa ismini unutmustum simdi yazida gorunce hatirladim ?) ve baya begendim. Yemekleri bizim damak tadimiza uygun bence.

    • Haklısın Hamza, Köri soslu tavuk Türkiye’de de son yıllarda sıkça yapılan ve beğenilen bir yemek. Samosa ise biraz daha az baharat kullanılarak yapılsa bize çok daha fazla hitap edebilir. Londra’ya yolum düşerse birlikte gideriz artık o restorana 🙂

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here