Home Uncategorized Sırp Yemekleri – Sırbistan Belgrad Ne Yenir? Sırp Mutfağı

Sırp Yemekleri – Sırbistan Belgrad Ne Yenir? Sırp Mutfağı

0
5339
Sırp Yemekleri

Sırp Yemekleri, Sırp kültürünün kaynaştığı milletlerin etkisi altında gelişmiş bir lezzet hazinesi. Bu farklı etkilerin karışımından zengin ve otantik bir mutfak doğmuş. Akdeniz, Doğu ve Orta Avrupa mutfaklarından izler taşıdığı söylenebilen bu mutfak çeşitli, ağır ve baharatlı yemeklerden oluşmakta.

Belgrad gezinizde fazla para harcamadan ucuzu yiyebileceğiniz en popüler sırp yemeklerini aşağıda listeledim.

1- Ayvar

Sırp yemekleri

Ayvar, kırmızı biberden yapılan olağanüstü lezzete sahip bir yemektir. Ekmek üzerine sürülerek ya da yemeklere dolgun bir tat katan garnitür olarak yenmektedir. Ayvarın iki çeşidi var: acılı ve hafif acılı. Küçük bir ayvar kavanozu Sırbistan’dan götürülebilecek ideal gastronomik bir hediyelik.

2- Sırp Köftesi – Çevapçiç

Çevapçiç bizdeki inegöl köfteyi andıran bir sırp yemeği. Sırbistan’da en meşhur olanlar Leskovac kebabı ve Novi Pazar kebabır. Geleneksel olarak soğan ve kaymak eşliğinde yenen çevapçiç, çoğunlukla ekmek arası servis yapılmakta.

3- Gibanica

Gibanica içine beyaz peynir, kaymak ve yumurta konularak yapılan çok katmanlı bir börek çeşidi ve sırbistan’da tüketilen en popüler sırp yemeklerinden biri. Börekten farkı biraz daha kalın yufkayla yapılması. Yufka ve iç malzeme katmanları düz olarak serilebilir ya da, daha sık yapıldığı gibi, en alt ve en üstteki dz yufka arasında iç malzemesine batırılıp buruşturulan yufkalar koyulabilir. Sırp halkı gibanica’yı sıklıkla bira eşliğinde tercih etmekte.

4- Karadjordje Şnitzeli

Karadjordje şnitzeli, içine kaymak konularak sarılan, ekmek kırıntıları ve yumurtaya batırılıp kızartılan dana ya da domuz etinden yapılıyor. Genellikle limon, tartar sos ve patates kızartmasıyla servis ediliyor.

4- Çvarci – Sırp Yemekleri

Sırp mutfağı

Çvarci, büyük metal kapta haşlanan ve sonra sıkılan, kızartılan ve kurutulan dana veya domuz pastırmasının küçük parçalarından yapılmaktadır. Meze olarak tek başına ya da yemeklerin yanında garnitür olarak servis edilir.

5- Rakija (Likör)

Rakija hemen her meyveden üretilebilen alkollü bir içkidir. Erik, ayva, armut, kayısı ve üzüm rakijaları en meşhur olanları. Rakija, sırp kültüründe konukseverlik sembolüdür.

6- Etli Jöle

Etli Jöle (Pithiye) dana veya domuz etinden yapılmış baharatlı, sebzeli ve mayhoş bir jöledir. Geleneksel kış sofralarının vazgeçilmez bir parçasıdır ve en çok soğuk meze ya da garnitür olarak servis edilir.

7- Proya (Mısır Ekmeği)

Proya, iri öğütülmüş mısır unu, su ve tuzdan yapılan geleneksel mısır ekmeğidir. Daha karışık çeşitlerine sebze, peynir ya da çvari katılabilmektedir. Kaymak, ayvar ve urnebes salata (peynir ve kırmızı biber kreması) ile servis edilir.

8- Orasnice

Orasnice, tarifi kuşaktan kuşağa geçmiş eski geleneksel bir sırp tatlısı. Yumurta, şeker ve ceviz karışımından yapılan küçük nal şekilleri fırında pişirilir. Piştiğinde dışı çıtır, içiyse yumuşak ve lezzetle doludur.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here