Seyahat ederken ziyaret ettiğim ülkelerde kendimi mümkün olduğu kadar yerel kültürün içine çekmeyi seviyorum… Bunu yapmanın en iyi yoluda, benim için midemden geçiyor. Geleneksel yemekleri ve şehirlerin sokak lezzetlerini tecrübe etmek adeta misafir olduğum ülkeler ile aramda kurulan bir kültür köprüsü görevi niteliğinde.
Benim için Kamboçya yemekleri, Hint mutfağı ve Peru mutfağının hemen ardından geliyor.
Kamboçya yemekleri, yakın komşuları; Tayland, Laos ve özellikle de Vietnam’la çok benzerlik gösteren bir yapıya sahip. Ancak Tayland mutfağının aksine, Kamboçya mutfağı genellikle daha az şeker ve acı biber içeriyor. Ayrıca diğer Güneydoğu Asya ülkelerinde olduğu gibi, Kamboçya’da da halk genellikle yemeklerini sokakta yemeyi tercih ediyor. Phnom Pehn, Siem Reap, Battambang gibi büyük şehirlerin hemen her köşesinde, günün her saati bir yemek tezgahı bulmanız mümkün.
Sokak tezgahlarında atıştırmalık olarak satılan ve bolca protein içeren onlarca çeşit; haşerat, örümcek, yılan ve kurbağaların aksine, ülkede beğenerek yiyebileceğiniz harika lezzette yemekler de mevcut.
Sadece bu güzel lezzetleri deneyimlemek için ne sipariş edeceğinizi bilmeniz yeterli.
En Meşhur Kamboçya Yemekleri
Fish Amog
Fish amok, Kamboçya’nın en geleneksel yemekleri nden biridir. Lüks restorantlarda, çeşitli baharatlar ile muz yapraklarına sarılarak buharda pişirilen balık, yapışkan pilav ile servis edilir. Yerel lokantaların genelinde ise, haşlanmış balık, körili soslu bir çorba olarak servis edilir.
Kdan Chaa
Kdam Chaa, Kamboçya’nın sahil şehirleri Kampot ve Kep’in yöresel lezzeti olarak kabul ediliyor. Dünyaca ünlü Kampot biberi ve birçok baharat karışımı ile hazırlanan kızarmış yengeçler, fiyat performans olarakta bir hayli başarılı.
Lort Cha
Yerli halk ve turistler arasında favori olan Lort Cha, çoğu turistin Kamboçya hakkında sahip olduğu temel fikri veya izlenimi yakalayan bir yemektir: lezzetli, ekonomik ve hepsinden önemlisi bizim damak tadımıza uygun. Lort, un ve sudan yapılmış ve herhangi bir yerel pazarda satılan bir pirinç erişte çeşididir. Bu erişte daha sonra Çin brokolisi, fasulye filizi, frenk soğanı ve yeşil soğan gibi kıyılmış sebzelerle birlikte karıştırılarak kızartılır. (cha, Khmer dilinde kizartma anlamına gelir).
Nu Ansorm Chek
Num Ansorm (yapışkan pirinç keki), Khmer Yeni Yılı ve Pchum Ben Günü (Atalar Günü) gibi yılın büyük kutlamalarında muz yapraklarına sarılarak yapılan geleneksel bir kekdir. Bu süre zarfında Kamboçya kırsalındaki ailelerin çoğu Num Ansorm’u keşişlere ve atalarına sunarken, şehirden gelecek olan akraba veya arkadaşlara da özel bir hediye olarak ikram ederler.
Loc Lac
Bol miktarda istiridye sosu, soya sosu ve bazen palmiye şekeri ile hazırlanan tavada kızartılmış dana eti, patates kızartması veya üstüne kızarmış yumurta ile servis edilir.
Nom Banh Chok
Bu popüler salata tabağı, Kamboçya halkı tarafından kahvaltılarda sıklıkla tercih edilen ve sabahın erken saatlerinde sokak tezgahlarında satılan bir lezzet. Bol miktarda taze fasulye filizi, muz çiçeği, salatalık, karides ve çok çeşitli yeşil sebzelerin bulunduğu, balık sosuyla süslenmiş ince pirinç eriştesinden oluşur. Kamboçya’ya gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biri.
Kamboçya’da ne yenir? Sorusunun cevabını bildiğim kadarıyla yazmaya çalıştım. Sizinde bildiğiniz ve beğendiğiniz Kamboçya yemek isimleri varsa yorum kısmında benimle paylaşabilirsiniz.